Časovna premica vzdrževanja pnevmatik

Traja le nekaj minut, prihrani pa vam lahko več kot le čas in denar !

Ker pnevmatike predstavljajo edini stik med vozilom in cesto, si redno vzamite nekaj časa, da jih pregledate. Obrabljena pnevmatika znatno zmanjša varnost in delovanje vašega avtomobila. Kaj predstavlja nekaj minut v primerjavi z varnostjo vaše družine? Če za njih ustrezno skrbite, lahko pnevmatike trajajo od 40.000 do 80.000 kilometrov, odvisno od vašega načina vožnje in pogojev na cesti.

 1. Tlak v pnevmatikah

Tlak preverite vsaj enkrat na mesec ali pred potovanji, kjer boste dosegali visoke hitrosti. Pnevmatika je dejansko lahko precej prazna, ne da bi tako delovala na prvi pogled. Da boste na varnem, vam priporočamo, da redno preverjate tlak v pnevmatikah, še posebej pred potovanji, kjer boste dosegali visoke hitrosti. Pravilen tlak je eden izmed dejavnikov za varnost in dolgo življenjsko dobo vaših pnevmatik. Pritisk v pnevmatikah preverjajte le, ko so te hladne (ali ko ste prevozili manj kot tri kilometre). Če niste prepričani o pravilnem tlaku za vaš tip pnevmatik, se obrnite na navodila za uporabo vašega vozil.

 2. Globina profila
Pametno je, da vsaj enkrat mesečno preverite globino profila in obrabo vaših pnevmatik. Pnevmatike je potrebno menjati, ko je profil izrabljen do 1,6 mm. Pnevmatiko je treba pregledati in po potrebi zamenjati, saj je vaša varnost lahko ogrožena, ob tem pa še kršite zakon. Vaš trgovec s pnevmatikami vas lahko oskrbi z merilcem profila.

3. Centriranje
Primeren čas za pregled nepravilno nastavljene geometrije vzmetenja je na vsakem servisu ali tehničnem pregledu. Če je geometrija vzmetenja na vašem vozilu nepravilno nastavljena, lahko vpliva na oprijem cestišča in vašo varnost. Vedno ni mogoče čutiti, če vozilo drsi. Lahko ste zadeli robnik ali luknjo v cesti, kar je 'vrglo' kolesa iz nastavljene lege, ne da bi opazili. Pametno je, da vaš trgovec s pnevmatikami periodično preverja, ali je potrebna nastavitev geometrije vzmetenja. Idealno je, da to stori ob vsakem servisu ali pred tehničnim pregledom.

4. Uravnoteženje
Uravnoteženost vaših pnevmatik je dobro pregledati ob vsaki rotaciji, ki se navadno opravi na vsakih 10-12 tisoč kilometrov. Glede razlike med uravnoteženjem in centriranjem pnevmatik vlada velika zmeda. Pri centriranju gre za nastavljanje kotov koles, uravnoteženje pa omogoča pnevmatiki, da se vrti brez vibracij. Uravnoteženje preprečuje prezgodnjo obrabo, prav tako pa varuje vzmetenje, krmilni sistem in ležaje vozila. Prav tako znatno pripomore k udobni vožnji.


 5. Rotacija
Podaljšajte življenjsko dobo vaših pnevmatik z rotacijo na vsakih 10-12 tisoč kilometrov. Da bi podaljšali življenjsko dobo vaših pnevmatik, vam priporočamo, da pnevmatike rotirate, vključno z rezervno, na vsakih 10-12 tisoč kilometrov. To pomeni, da sistematično zamenjujete njihova mesta na vozilu, kar omogoča enakomernejšo obrabo, ki vam bo prihranila denar in podaljšala življenjsko dobo vsake pnevmatike.

6. Ventili
Iz varnostnih razlogov je nujno ob vsaki menjavi pnevmatik zamenjati tudi ventile. Ventili imajo pomembno vlogo pri vzdrževanju nepredušnosti pnevmatik. Izpostavljeni so visokim pritiskom in se bodo sčasoma obrabili zaradi velikih sil, ki na njih delujejo pri obračanju koles.  Pri hitrosti 90 km/h, na ventil deluje sila 1,7 kg. Nujno je, da ventile zamenjate ob vsaki menjavi pnevmatik. Tako boste pripomogli k večji varnosti in daljši življenjski dobi vaših pnevmatik.
Ne bi se ravno izplačalo ogroziti življenjske dobe vaših pnevmatik, ali celo vaše lastne varnosti, na račun cene novih ventilov.

 

Vozite na pravi strani zakona z zimskimi pnevmatikami

 

Se letos odpravljate na smučarske strmine? Pravo smučarsko opremo in topla oblačila že imate. Vendar, ali ste pomislili tudi na pnevmatike? Namestitev zimskih pnevmatik izboljša vašo varnost med vožnjo v mrzlem letnem času. A namestitev pogosto ni prostovoljna; v mnogih evropskih državah je treba takoj, ko se temperatura zniža, po zakonu namestiti zimske pnevmatike.

 

Preverite pred potovanjem
Zimsko vreme se med posameznimi državami  razlikuje, zato se razlikuje tudi zakonodaja o pnevmatikah. Če se to zimo odpravljate na smučanje, bodite pozorni. Medtem, ko nekatere države z milejšim podnebjem nimajo posebne zakonodaje o zimskih pnevmatikah, so zimske pnevmatike v državah, kot sta Avstrija in Slovenija, obvezne. V drugih državah, kot sta Francija in Švica, ni splošnega pravila o zimskih pnevmatikah, na nekaterih cestah pa je, odvisno od voznih pogojev, obvezna vožnja s posebno zimsko opremo (zimskimi pnevmatikami ali verigami).

 

V vsaki državi so predpisana drugačna obdobja, v katerih je treba imeti nameščene zimske pnevmatike. Na Norveškem to obdobje na primer traja od 16. oktobra do 30. aprila, v Estoniji pa od 1. decembra do 1. marca. Zaradi tega ni pomembno le, da ste seznanjeni z zakoni države, po kateri boste vozili, pač pa tudi z dnevnimi vremenskimi in cestnimi pogoji. Spremljajte vremenska poročila in potovalna obvestila, da boste pripravljeni.

 

Globina profila
Minimalna, zakonsko določena globina profila za letne pnevmatike v EU je 1,6 mm, za zimske pnevmatike pa 3 mm. A v majhnem številu držav, na primer v Avstriji in Latviji, je zahtevana minimalna globina profila zimskih pnevmatik 4 mm. Če zimske pnevmatike že imate, preverite, ali globina profila še vedno izpolnjuje minimalne, zakonsko določene zahteve.


 

Ježevke
Pnevmatike s kovinskimi žeblji zagotavljajo odlično trenje na trdem, steptanem blatu ali ledu, kar lahko rešuje življenja. A ježevke niso idealne za vožnjo po mokrih ali suhih cestah, ki niso prekrite z ledom, saj lahko podaljšajo zavorno razdaljo in povečajo cestni hrup ter obrabo cestišča. Zato je njihova uporaba v nekaterih državah, kot sta Nemčija in Češka republika, prepovedana. Vedno zagotovite, da poznate zakonodajo države, po kateri vozite.

 

 Zakoni, ki rešujejo življenja
 V Sloveniji zakon določa obvezno uporabo zimskih pnevmatik (ali celoletnih pnevmatik oz. snežnih verig) od 15.11. do 15.3. oz. vedno v času zimskih razmer, ki bi to opremo zahtevale !

Zimske pnevmatike omogočajo lažjo in varnejšo vožnjo po mokrih, zasneženih ali poledenelih cestah. Vožnjo poenostavijo z zagotavljanjem boljšega trenja, boljšega zaviranja in krajših poti zaustavljanja. Seveda morate biti še vedno pozorni na cesto in ostale voznike ter v slabem vremenu voziti posebno previdno.