JEZIK PNEVMATIK - kaj pomenijo oznake na pnevmatikah ?

 

Oznake pnevmatik boste našli na boku pnevmatik, ki so že nameščene na vašem vozilu. Primer oznake si lahko ogledate tudi na gornji ilustraciji. Oznaka 205/45 R 16 83V torej pomeni:
  1. 205: širina pnevmatike v mm
  2. 45: presek pnevmatike v % (razmerje med višino in širino pnevmatike).
  3. R: konstrukcijska izvedba pnevmatike - RADIALNA
  4. 16: premer platišča v colah
  5. 83: indeks nosilnosti
  6. V: indeks hitrosti

 -> INDEKS HITROSTI:

Hitrostna sposobnost pnevmatike je označena z indeksom hitrosti, ki prikazuje največjo hitrost, za katero je pnevmatika namenjena. Pomen oznak si lahko ogledate na priloženi tabeli:    

 

 

-> INDEKS NOSILNOSTI

Masa vozila zahteva pnevmatike, ki imajo vsaj enako nosilnost. Upoštevajte, da ima vaš osebni avtomobil 4 pnevmatike.

Nosilnost pnevmatike je zabeležena poleg indeksa hitrosti, pomen oznak pa si lahko ogledate iz priložene tabele:

Primer:

Če je vaše vozilo skupaj s potniki težko 1500 kg, potrebujete pnevmatike z indeksom 74 ali višjim.

 

KAJ PRAVI ZAKON?
Za vaše vozilo so dovoljene le pnevmatike, ki jih je predpisal proizvajalec vozila in so navedene v homologacijskem dokumentu vozila. Na vozilu morajo biti pnevmatike enakega tipa, vse pnevmatike letne, ali pa vse zimske. Najmanjša še dovoljena globina profila je 1.6 mm pri letnih ter 3 mm pri zimskih pnevmatikah.

 

STAROST PNEVMATIKE:
Na pnevmatiki se nahaja cel kup simbolov, poiskati pa moramo oznako DOT. Ta je sestavljena iz kopice številk, nas pa zanimajo le zadnje štiri, ki prikazujejo datum izdelave pnevmatike. Prvi dve številki označujeta teden, zadnji dve pa leto izdelave. Oznaka 1208 torej pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v 12 .tednu leta 2008.

Pozor: čeprav ima pnevmatika ustrezno globino profila, pa morda zaradi starosti ne dosega ustreznega oprijema cestišča, in je zato nevarna !